Etiquetes

dimarts, 27 de desembre del 2011

Síntesi del semestre

Aquesta és la darrera entrada que faré aquest semestre. Intentaré seguir actualitzant el bloc el màxim possible, però crec que serà complicat amb la feina de la universitat.

En el moment en el qual ens van demanar de crear-nos un bloc personal on penjar-hi el que feiem a les classes em va semblar una molt bona idea, ja que mai n'havia creat cap. Però a mida que va anar passant el semestre, em va ésser més complicat trobar temps pel bloc. Crec que me'n he sortit força bé i he aconseguit tot el que em proposava.

Gràcies a GTIC he après que tinc molts programes informàtics al meu abast que poden ser molt necessaris quan fagi de mestra, on haig de buscar tot tipus d'informació i quina és la manera més segura de fer les coses.

Gràcies a COED he après a controlar millor els nervis i diverses claus per aprendre a parlar correctament en públic.

Gràcies al Seminari, he après com funciona la universitat, especialment la carrera de mestra, com s'ha de tractar als alumnes i als pares, i com donar la pròpia opinió sobre cada tema en grup.


Crec que ha valgut molt la pena crear aquest bloc, ja que m'ha fet aprendre moltíssimes coses. Desitjo poder ajudar a moltes persones, sobretot futures mestres, a partir del meu bloc.

Moltes gràcies!

divendres, 23 de desembre del 2011

Quim Monzó, un bon comunicador

En aquesta entrada vull fer un petit resum sobre el nostre treball del bon comunicador. A les assignatures de COED i GTIC ens van demanar que seguíssim per grups a una persona que consideressim que era un bon comunicador i que creessim un blog on expliquessim que haviem anat descobrint sobre ell.

En el meu grup vam triar al Quim Monzó, un narrador i periodista català nascut a Barcelona el 1952. Ha escrit en diversos diaris com l'Avui, El Periódico de Catalunya i El País. Actualment, publica una columna diària a La Vanguardia. Ha col·laborat des dels anys 80 a Catalunya Ràdio, TV3 i RAC1 i això l'ha fet guanyar popularitat com a autor català.

Es una persona a qui agrada estar sol, és observador, crític, reflexiu, curós amb els detalls i li agrada sentir-se lliure.

A l'hora d'escriure, barreja el registre realista i líric amb el fantàstic i grotesc. Té un gran domini del llenguatge i molta precisió descriptiva. Escriu de manera molt clara i amb vocabulari estàndard. Sap transmetre allò que vol dir de manera exacta.

A l'hora de parlar, es fa entendre, tot i que els seus tics distreguin una mica al públic. Té una veu forta i greu i una mirada intensa i penetrant, que capta l'atenció de la gent.
Utilitza l'humor per apropar-se al públic i parla de temes actuals amb llenguatge col·loquial.

http://www.lletra.com/es/autor/quim-monzo
Us adjunto a continuació un enllaç al nostre blog: http://quimmonzocomunicador.blogspot.com/

Moltes gràcies!

dimarts, 20 de desembre del 2011

Última sessió de seminari

Avui, dia 20 de Desembre, a l'última sessió de seminari hem fet una classe diferent.
Entre totes hem portat menjar i beguda per fer un pica-pica comunitari. Hem fet un ventall per cada una amb petites dedicatòries de cada una. I també hem fet una activitat a la qual hem anomenat "Poso" que consistia en portar una cosa que tinguessim i no utilitzessim, per regalar-la a alguna de les companyes.
Tot això ha tingut molt d'èxit, ens hem fet diverses fotos i hem acabat cantant la cançó Quan somrius de Lax'n'busto totes juntes! http://www.youtube.com/watch?v=14hmLEs0u-8
Crec que a totes ens ha quedat un gran record d'aquest seminari!

Us adjunto aquí una fotografia de tot el seminari:
Foto de Mireia Alegre

Moltes gràcies!

dilluns, 19 de desembre del 2011

Actualitat educativa

Avui, dia 19 de Desembre, al Seminari, ens ha tocat fer l'exposició d'actualitat educativa a l'Alba Cepa i a mi.
L'actualitat educativa és una activitat que fem per parelles un cop a la setmana i consisteix en buscar informació de tota la setmana relacionada amb educació i explicar-la a les noies de seminari per crear un ambient de debat.

Com a notícia més rellevant m'agradaria explicar la següent notícia titulada "Alumnos en Sitges piden a los Reyes Magos escuela con calefacción antes que juguetes" de la pàgina web http://www.profes.net del dia 16/12/11
Aquesta notícia explica que uns alumnes de 4rt i 5è de Primària de l'escola Agnès de Sitges, que fan classes a barracons des de fa 7 cursos han escrit als Reis Mags que aquest any no volien joguines, sinó una escola amb calefacció i pati.
Segons l'AMPA, el projecte per a construir l'escola està redactat i adjudicat, però la Generalitat no té prevista la data per començar a porta-ho a terme.
A la carta, els nens expliquen les males condicions de la seva escola i demanen que la nova escola tingui aula de música, sala d'informàtica, un gimnàs, una aula de plàstica, un despatx on els mestres puguin rebre als seus pares, un menjador on hi càpiguen tots i una sala polivalent on poder-hi celebrar les festes.

He escollit aquesta notícia per explicar, ja que només llegir el títol em va sorpendre força. A mida que l'anava llegint, m'anava impactant més i més. Em sembla molt fort que no comencin a portar a terme aquest projecte i que les famílies portin 7 anys esperant.


Finalment, hem fet un repàs general del treball de l'Art de saber escoltar de Francesc Torralba.



Moltes gràcies!

divendres, 16 de desembre del 2011

Recitació d'una poesia

Avui dia 16 de Desembre a la classe de COED m'ha tocat recitar la meva poesia. Es titula La Ginesta i va ser escrita per Joan Maragall. Si voleu veure tota la lletra en aquest enllaç trobareu l'entrada on la vaig penjar:
http://mireiaalegre.blogspot.com/2011/11/poema-per-recitar.html

Us deixo a continuació el vídeo de la meva recitació. Espero que us agradi!

Moltes gràcies!

dijous, 15 de desembre del 2011

Webs educatives

Avui dia 15 de Desembre, a la classe de GTIC hem parlat sobre dues webs educatives molt populars a Catalunya:
Totes dues són pàgines dedicades al recull de propostes i activitats per un correcte ensenyament o ajudes a alumnes des d'Infantil fins a Batxillerat o Cicles Formatius.


A partir d'aquesta breu explicació, la feina que ens han manat per fer a classe és explicar algun apartat d'uana de les dues pàgines web. Nosaltres hem escollit l'apartat Família i Escola dins la web de l'Xtec. http://www20.gencat.cat/portal/site/familiaescola/
Espero poder-vos penjar al cap d'alguns dies, tot el que haguem descobert sobre aquest apartat.

Moltes gràcies!
http://www20.gencat.cat/portal/site/familiaescola/

dimarts, 13 de desembre del 2011

Exposicions audiovisuals de la SAE

Avui, dia 13 de Desembre, faré repàs de les dues sessions de seminari d'aquesta setmana.
Ahir, vam fer les exposicions audiovisuals de la SAE.
La més original va ser la de la Laia Castellnou i la Marta Arrufat, que van fer una gravació de veu per explicar la setmana.
Jo ho vaig fer amb la Nerea Capitan i vam tenir la idea de representar la setmana mitjançant gomets. Cada un dels dies tenia un gomet verd i un vermell, representant la part positiva i negativa de l'activitat. El que ens va fallar va ser el fet de no tenir cap àudio.
L'elaboració d'aquesta exposició no ens ha costat massa, ja que ens vam compenetrar molt bé des d'un principi.

Finalment, hem parlat del que farem dimarts vinent a l'última sessió de seminari.



Moltes gràcies!

Treball de territori/identitat

Avui dia 13 de Desembre, la Sandra Villa, la Cristina Villaronga i jo hem exposat el nostre treball de territori/identitat.
Es titulava Una persona, mil somriures.
Hem introduit el tema amb la següent frase: "Comença el teu dia amb un somriure i podràs apreciar com és de divertit desentonar amb tothom".
Hem explicat primerament què és el somriure i els beneficis d'aquest. Hem parlat del que s'expressa amb un somriure mitjançant un Glogster on apareixíen fotos de les tres rient de petites i de grans, per relacionar-ho amb la identitat.
També hem parlat d'estereotips de somriures (quin sexe riu més i quines cultures) i d'alguns consells per aprendre a riure.
Finalment, hem parlat sobre la tristesa i la risoteràpia com a mètodes per combàtre'l, i hem ensenyat un vídeo sobre risoteràpia a un grup de joves.

Aquest treball ens va portar moltes hores de preparació, quedant fora dels horaris de la Uni i mitjançant la divisió de feines i el treball amb google docs. A part de la presentació, hem fet un glogster amb les nostres cares somrient de petites i actualment, hem buscat un vídeo per complementar el treball, hem llegit cinc llibres relacionats amb el tema de somriures i risoteràpia, hem intentar construir les frases que diriem de manera correcta i amb les nostres paraules...
Era un tema complicat, malgrat això, penso que ens en vam sortir prou bé, sobretot pel fet que ens sentiem força identificades amb el tema!



I per acabar de concloure tot el treball, hem dit la següent frase:
No deixem mai de somriure i la vida ens somriurà.

Us adjunto una imatge molt maca de les que hem posat al treball i la presentació en Power-Point que hem posat:
http://unblocsobrelluisllach.blogspot.com/2008/09/i-somriures.html
http://www.slideshare.net/crisa2/presentacio-somriures

Moltes gràcies!

dijous, 1 de desembre del 2011

Fluxogrames

El dia 1 de Desembre hem començat a parlar dels fluxogrames.
La pàgina web és la següent: http://www.gliffy.com/

Haviem de fer un floxograma representant l'acció de travessar una cruïlla on hi ha semàfors. Us penjo el meu resultat:


Moltes gràcies!

Cmaptools

Avui 1 de Desembre a la classe de GTIC hem creat un Cmaptools. És un programari multiplataforma de creació i edició de mapes conceptuals per mitjà d'unes aplicacions en Java.
És fàcil d'utilitzar i es pot fer on-line o sense connexió a Internet. Està disponible en català.
Ofereix moltes plantilles amb figures geomètriques, fletxes...
Permet penjar fotos des del propi ordinador. També permet convidar col·laboradors, afegir comentaris i enviar els mapes per correu.

Serveix per representar idees i conceptes.

Nosaltres hem fet un Cmaptools a partir d'una història d'un dinar familiar que ens ha presentat el Jordi Simón. La història és la següent:

"El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda."




Us deixo aquí la l'enllaç per poder-hi entrar: http://cmap.ihmc.us/

http://dispositivodigitalenlaescuela.wordpress.com/cmap-tools/

Glogster

Avui dia 1 de Desembre a la classe de GTIC hem començat a treballar amb el Glogster, un programa per fer pòsters on pots barrejar imatges, textos, enllaços, dissenys, gràfics animats, música i vídeo. Es pot convidar gent.
Està fet per educació i la pàgina està escrita en anglès.

Els pòsters serveixen per representar idees i emocions.


Ens hem fet un compte i hem creat un glogster nosaltres mateixos. El meu és el següent:
http://www.glogster.com/edit/g-6lt51jilmith5f5882rb0a0

La seva pàgina web és aquesta: http://www.glogster.com
Tan sols us haureu de crear un compte i ja podreu començar a crear-lo.
http://www.glogster.com/edit/g-6lt51jilmith5f5882rb0a0
Moltes gràcies!

dimarts, 29 de novembre del 2011

Decàleg de la lectura en veu alta

Avui, dia 29 de Novembre a la sessió de seminari ha llegit la Sheila Chiquero.

A continuació, hem fet el Decàleg de la lectura en veu alta:
  • S'ha de mantenir un volum de veu fàcil d'escoltar per a tots.
  • S'ha de cuidar la bona articulació, sobretot amb les s, les ll, les g i j.
  • S'ha de tenir cura de la vocalització.
  • S'ha d'anar a una velocitat lenta i marcar les pauses en les comes i els punts, amb 2 i 5 segons respectivament.
  • S'ha de mirar a totes les persones que t'escolten, intentant captar la seva atenció amb la mirada.
  • S'ha de fer una bona entonació/melodia.
  • S'ha de tenir una correcta posició del cos per aconseguir una bona respiració. Cames descreuades, esquena recta, cap a dalt.
  • S'ha d'assajar abans.
  • S'ha de pensar en els altres mentre llegim.
  • És necessari controlar els nervis i realitzar un escalfament previ.

En resum el més important és:
  1. Posició del cos
  2. Mirada
  3. Volum/intensitat
  4. Velocitat
  5. Vocalització
  6. Articulació
  7. To/actitud
  8. Entonació/corba melòdica
  9. Pauses
  10. Control dels nervis

Els darrers minuts de la sessió ens hem posat per parelles o trios i hem començat a parlar sobre el treball de cloenda de la SAE.




Moltes gràcies!

dilluns, 28 de novembre del 2011

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat

Avui, dia 28 de Novembre, a la classe de COED hem parlat sobre l'estructura de l'exposició oral.

Estructura del discurs:

1. Introducció: es presenten el tema i els objectius. S'ha d'intentar conquerir al públic, captar la seva atenció.
"Allò que comença bé ja està mig acabat".
Fórmules introductòries:
 -Definició: Breu comentari sobre el títol del tema
-Presentació d'objectius: Explicitar-los motiva i centra l'atenció dels oients.
-Presentació del guió: Molt apropiat per a discursos expositius i per a sessions pràctiques.
-Preguntes: Una manera d'anticipar-se.
-Lectura mental: Esmentar algunes preconcepcions que hipotèticament té l'auditori.
-Documentació: Mostrar alguna notícia o dades recents.
-Afirmació provocadora: Donar una opinió atrevida, una dada espectacular...
-Anècdota: Historieta ben escollida o anècdota personal que conclueixi el tema.

2. Desenvolupament: es transmeten les informacions en un cert ordre lògic. Amb exemples, humor... per agradar al públic. Es fa una selecció i ordre de les idees segons l'objectiu del discurs. Passar del cas concret al cas general.

3. Conclusió: es fa una síntesi final i es tanca el discurs. Fórmules de tancament:
-Repetir la introducció
-Resumir els punts principals
-Invitació a l'acció
-Anunci d'un esdeveniment futur
-Promesa
-Apel·lar als sentiments




Espero que aquest resum ens pugui servir a tots i totes per futures exposicions durant aquests quatre anys.
Moltes gràcies!


Notícies fresques

Avui, dia 28 de Novembre, a seminari ens han explicat que ha mort el Carlos Gallego, un mestre de matemàtiques de la Facultat.
L'Alba Cepa ha llegit la lecura en veu alta del llibre La pell freda d'Albert Sánchez Piñol.
La Rosa Soler ens ha remarcat el fet de diferenciar entre entonació, els alt i baixos, i to, l'actitut al llegir.

Hem portat les cartes per les padrines de 3r acabades i les hem llegit i corregit a classe.

La Ivet Boronat i la Sheila Chiquero han explicat les seves fotos, ja que la setmana passada no van poder venir.



Moltes gràcies!

dissabte, 26 de novembre del 2011

El prezi

A l'última classe de GTIC del 24 de Novembre vam aprendre a utilitzar el programa del Prezi.
Aquest és semblant al Power-Point però es fa basant-se en un document en blanc, on es posen diferents fotografies o frases.
Les característiques principals d'aquest programa són:
  • És un entorn de treball on-line.
  • És gratuït i té una versió educativa.
  • Podem editar i compartir col·laborativament.
  • Tenim diferents modalitats de privacitat.
  • És un entorn multimedial.
  • Podem treballar a partir de metàfores visuals.
  • Permet mostrar parts generals i focalitzar en parts concretes.
  • Els frames ens permeten definir parts.
  • El path permet estructurar l'odre dels frames.
  • En el prezi treballem sobre un espai en blanc. No hi ha diapositives com en el Power-Point.
  • El seu ús és senzill.
  • Prezi treballa amb tecnologia Flash.
  • Podem canviar la plantilla, però no el tipus de lletra o fons.

http://www.dreig.eu/caparazon/2010/07/03/tutorial-prez/
En aquesta pàgina web hi ha una presentació amb prezi que ens parla com funciona.

Vam fer una presentació per veure com funcionava però ara n'haurem de fer una nova on expliquem el programa del Prezi perquè veieu millor com funciona.

Us deixo adjunta aquí la pàgina web. És molt fàcil crear-te un usuari gratuït i pots fer les teves presentacions online, sense necessitat de descarregar-te cap programa.
 http://prezi.com/

També us adjunto el prezi que he fet jo a la classe per aprendre una mica més sobre què és.
http://prezi.com/shv1hpsv54tx/present/?auth_key=pqgud9p&follow=u54qvwgbku24



Moltes gràcies!

dijous, 24 de novembre del 2011

Lectura a seminari

El 22 de Novembre em va tocar fer la lectura al seminari. Després de llegir-la, tal i com fem cada dia amb una de les companyes, em van dir els errors de la manera de parlar. El més important és que haig de parlar més fort i ser més expressiva.
La velocitat, les pauses, la mirada i la vocalització eren correctes.

Hem acabat les presentacions d'imatges que faltaven i hem fet unes cartes d'agraïment a les padrines per tot l'esforç.


Us deixo aquí a continuació el text que vaig llegir del llibre Prent-te temps V. Moltes gràcies!

CONTE DELS SENTIMENTS

Heus ací que una vegada es van aplegar en un lloc de la Terra tots els sentiments, emocions i qualitats dels éssers humans. Quan l’Avorriment havia badallat per tercer cop, la Bogeria, tan boja com sempre, els va proposar: -Juguem a fet i amagar?
La Intriga va aixecar una cella d’intriga i va preguntar: -En què consisteix aquest joc?
La Bogeria va explicar el joc i l’Entusiasme, entusiasmat, va ballar amb l’Eufòria. L’Alegria va fer tants bots que va acabar per convèncer el Dubte i, fins i tot, l’Apatia, a qui mai interessava res. La Veritat va preferir no amagar-se perquè, i si al final sempre la trobaven?
La Supèrbia va opinar que era un joc molt estúpid, però en el fons li molestava que la idea no hagués estat seva. La Covardia va preferir no arriscar-se.
-Un, dos, tres... –va començar a comptar la Bogeria.
La primera a amagar-se va ser la Mandra que, com sempre, es va deixar caure darrere la pedra del camí. La Fe va pujar al cel i l’Enveja es va ocultar darrere l’ombra del Triomf que, amb el seu propi esforç, s’havia enfilat a la capçalada d’un arbre. A la Generositat, cada lloc que trobava li semblava meravellós per a algú dels seus amics: un llac net i clar per la Bellesa, l’ombra d’una flor per la Timidesa, un cop de vent per a la Llibertat...
L’Egoisme, en canvi, va trobar un lloc molt còmode i airejat, però tant sols per a ell. La Mentida va anar a parar al fons dels oceans (o és mentida?), i la Passió i el Desig es van refugiar en els volcans. No es recorda on es va amagar l’Oblit...
Quan la Bogeria acabava de comptar, l’Amor encara no havia assolit el lloc, fins que va veure un roser i, entendrit, va decidir amagar-se entre les seves flors. La Bogeria va començar a buscar. La primera a aparèixer va ser la Mandra. A la Passió i el Desig els va notar perquè van vibrar els volcans. Amb el Dubte va resultar més fàcil perquè el van trobar assegut a sobre d’un tronc, indecís... Així els va anar trobant a tots.
Però l’Amor no apareixia enlloc. La Bogeria va buscar darrere de cada arbre, va bussejar en cada rierol del planeta, va petjar els cims de les muntanyes i, quan estava a punt de donar-se per vençuda, va albirar el roser. La Bogeria va agafar un tronquet per poder observar millor el seu interior. De cop, va sentir un crit dolorós. Les espines havien ferit els ulls de l’Amor. La Bogeria, que no sabia què fer per disculpar-se, va plorar, va implorar i, fins i tot, va prometre que seria el seu pigall.
Des d’aleshores, des que per primera vegada es va jugar a fet i amagar a la Terra, l’Amor és cec i la Bogeria l’acompanya sempre.

Guillermo Hernández
http://edisonvm7.wordpress.com/

dimecres, 23 de novembre del 2011

Primeres exposicions de territori

Ahir, 22 de Novembre vam començar les exposicions de territori. Són les primeres exposicions que fem a nivell de tot el grup J i el Jordi Simon i la Rosa Soler ens han comentat els errors més importants i ens han donat alguns consells per millorar les exposicions.

Primerament, és important mantenir el factor sorpresa fins al final. No ensenyar alguna cosa abans de parlar-ne.
En segon lloc, s'ha de dir d'on s'han tret totes les fotos, vídeos o sons que utilitzem, encara que siguin en una exposició.

També ens van explicar els aspectes que tindrien en compte a l'hora de valorar les exposicions. Són els següents:
-Objectiu de l'exposició
-Introducció
-Selecció i ordenació de les idees
-Exemplificació
-Conclusió


-Temps
-Llenguatge corporal
-Veu
-Actitud
-Correcció lingüística


-Adequació del recurs tecnològic escollit a l'objectiu que es vol aconseguir
-Ús correcte del recurs en el context en què s'ha de fer servir
-Coherència en l'ús combinat dels diversos mitjans



I, per aprendre a valorar altres exposicions, ens han fet comentar les coses positives, negatives i la complementarietat expressió oral-suport TIC de les presentacions dels altres grups.

http://blogs.ua.es/psicologiaeducacio/
Moltes gràcies!

dissabte, 19 de novembre del 2011

Creative commons

Les llicències de Creative commons serveixen per identificar que un blog o pàgina web és segura. Ofereix llicències que et donen drets d'autor.
Creative commons proposa tenir alguns drets reservats. Permet a altres persones copiar i distribuir la seva obra, sempre que es reconegui l'autoria.

Adjunto a continuació la pàgina web on poder trobar-ho:
http://es.creativecommons.org/

Moltes gràcies!

divendres, 18 de novembre del 2011

Conferència i concert

Avui, 18 de Novembre, per finalitzar la SAE, hem anat a la Facultat per fer les dues últimes activitats:
  • La primera ha estat una conferència a càrrec del Dr. Àngel Catiñeira Fernández que parlava sobre lideratge.
Ens ha explicat, per mitjà d'una presentació en Power-Point, quines característiques ha de tenir un bon líder, quina és la feina d'un director d'escola, les diferències entre dirigir i liderar...  Ha estat força interessant i entretinguda.

Deixo adjunta una pàgina de la Facultat d'ESADE on explica una mica la vida del senyor Catiñeira:
http://www.esade.edu/profesorado/angel.castineira
  • La segona activitat consistia en un concert del grup Com Sona? per a nens d'educació infantil. Malgrat no hi haguessin nens, ens han tractat com si ho fossim, i hem pogut observar que els nens necessiten moltes cançons i moviments per poder entendre les coses. M'ha semblat una gran actuació i us recomano que algun cop els pugueu veure.
També us adjunto la web del grup Com Sona? per poder observar una mica més:
http://www.comsona.cat/

Us deixo a continuació un vídeo que he gravat durant el concert, on es pot veure com es fa música amb simples pals de plàstic:



Moltes gràcies!

dijous, 17 de novembre del 2011

Pràctiques a una escola

Dimecres i dijous 16 i 17 de Novembre hem anat a una escola a observar com unes companyes de tercer curs feien les pràctiques.

A mi m'ha tocat a l'EBM Nenes i nens de Nou Barris amb l'Ana Gonzalez com a padrina. L'escola és pública, aconfessional i catalana. El seu mètode de treball és bàsicament en equip. Hi ha molta cooperació entre tot el personal que treballa a l'escola. Tenen una programació oberta i flexible, respectant els ritmes de cada nen. Tenen racons de joc simbòlic, joc heurístic i la panera dels tresors com a elements de treball més destacables.
La relació família-escola és molt bona perquè hi ha un contacte diari a l'aula entre pares i mestres. Els pares entren a l'aula per deixar i recollir als nens, i per poder parlar amb la mestra. També participen en moltes festes i activitats de l'escola.
L'escola disposa de cinc aules dividides en grups d'edat: una de lactants, dues d'1 a 2 anys i dues de 2 a 3 anys.

Com que érem dues filloles per a una padrina, ens vam dividir i el primer dia vaig anar amb els de 2-3 anys (Els galls) i el segon amb els d'1-2 anys (Els conills) i amb la padrina. Jo anava amb la idea d'observar què es fa en una escola bressol, com es treballa, com són les mestres i com treballen, com són els nens en aquestes edats... però finalment vaig participar amb la classe ajudant a menjar als nens, cantant cançons amb ells, canviant-los la roba i canviant algun bolquer.

M'ha semblat una gran experiència, molt enriquidora, perquè mai saps com és una professió fins que no t'enfrontes amb ella. Realment, penso que les mestres fan una gran feina i són molt importants, sobretot les d'Infantil perquè fan que el nen començi a madurar.


També vull agraïr a la meva padrina, l'Ana tot l'esforç que ha fet, havent-se de preparar uns pòsters per a nosaltres amb informació sobre l'escola, explicant-nos com és l'escola, tot el que hauriem de fer, i donant-nos indicacions de perquè es feia cada cosa en cada moment concret.

Us deixo aquí una foto de les mans d'un nen amb una activitat de fang que han fet avui a la classe i una frase que he trobat a internet i m'ha semblat molt interessant.


Moltes gràcies!

"Quien se atreve a enseñar, nunca debe dejar de aprender" -John Cotton Dana

dimarts, 15 de novembre del 2011

MNAC: Històries amb relleu

Avui, 15 de Novembre, hem anat al MNAC a una exposició titulada Històries amb relleu, especial per a nens de 3 a 5 anys.
Ens han explicat els principals materials dels quals estan fetes les escultures i hem fet diversos jocs relacionats amb cada un. Comprovant les textures de les pedres, treballant els punts de vista, observant la manera de fer-les.
Al acabar la visita, hem anat a una altra sala on hem portat a terme el que haviem après mitjançant una sèrie d'exercicis (fer veure que erem fang o ferro...).

Crec que ha estat una molt bona experiència i em sembla molt bé que les escoles portin als seus alumnes de parvulari a aquestes exposicions adaptades a ells.

Us deixo aquí a continuació dues fotografies de les pedres rugoses i les pedres llises, que hem pogut tocar per notar la diferència.
Fotos de Mireia Alegre
També us adjunto la web del MNAC, on explica l'exposició que hem anat a veure, dins de l'apartat Activitats familiars.
http://www.mnac.es/activitats/home.jsp?lan=001&actualPage=3&schtyp=0013


Moltes gràcies!


dilluns, 14 de novembre del 2011

Natupark

El dia 14 de Novembre hem començat la setmana d'activitats extraordinàries fora de la universitat.
Com a primera activitat, dins l'àrea d'educació física, hem anat al Natupark, el jardí de cordes de Cerdanyola del Vallès. Consisteix en un parc d'aventura sobre els arbres amb lianes, ponts de mico, troncs, tirolines... amb l'objectiu de divertir-se. Consta de diversos nivells de dificultat progressiva.

Allà ens han ensenyat primerament la manera de fer les activitats amb els nens d'educació infantil. Tenen un arnes de cos sencer i un circuit de no massa alçada. Poden entrar-hi nens que mesurin entre 1-1,20m d'alçada.
Tot seguit, ens han explicat les normes bàsiques, com funcionaven l'arnes i els mosquetons, i ens han ensenyat com passar pels diferents recorreguts de forma segura. I a partir d'aquí, ens han deixat anar lliurement pels circuits que preferíssim segons la dificultat.
Llàstima que a meitat de l'activitat s'ha posat a ploure i hem hagut de baixar de l'arbre perquè estava molt mullat i relliscaven les cordes.

Penso que és una activitat molt adient pel nens en general perquè es diverteixin, superin la por a les altures, en cas de tenir-ne, aprenguin a superar les dificultats....


Deixo adjunta aquí una foto de l'activitat d'avui, on surto jo en un dels ponts que hem creuat. També deixo el blog del Natupark, que trobo força interessant mirar per anar veient les activitats diàries que es van realitzant.
http://parquedeaventura.blogspot.com/


Moltes gràcies!

Foto de Mireia Alegre

dimecres, 9 de novembre del 2011

Descripció d'un company

A la darrera classe de COED, el 8 de Novembre, vam haver de portar una fotografia d'un company de classe o d'una part del seu cos en la qual ens haguéssim fixat anteriorment.
També havíem de afegir-hi un lema i una breu descripció de la persona.
Vam observar amb tranquilitat les fotos de cadascuna i les vam comentar amb totes les noies de la classe.

La fotografia li vaig fer a l'Andrea un dia al sortir de la Universitat. Li'n vaig fer tres o quatre i finalment, em vaig quedar amb aquesta. Llavors vaig retallar-li part de la cara per deixar el somriure, que era el que volia ressaltar. Per dur a terme la descripció, vaig basar-me primer en la manera de ser i després en el físic.
Us deixo aquí a continuació la descripció que vaig fer-li. S'ha de tenir en compte que fa tant sols un mes i mig que la conec i tampoc se moltes coses sobre ella.

La vida et somriu si la mires somrient

He escollit aquesta frase com a lema de la foto perquè em sembla molt certa i estic segura que moltes vegades les coses ens sortirien millor si les veiessim de manera més positiva.


La noia a la qual descric es diu Andrea Marco i la vaig conèixer ja fa més d'un mes, quan vam començar la universitat a Blanquerna.
Des de que la vaig conèixer vaig descobrir el seu preciós somriure, sempre present a la seva cara malgrat pugui tenir problemes.

L'Andrea és una persona molt alegre i sociable. Li agrada molt xerrar i és optimista. És una mica impuntual però molt bona noia.
És esportista i li agrada molt sortir de festa.

Físicament, és prima i de mitjana altura, amb la pell morena.

Té els cabells castanys, llargs i llisos, i molt brillants.

La seva cara és ovalada, té la boca gran, els llavis carnosos i els ulls marrons.



Moltes gràcies!

Percepcions d'imatges

El dia 8 de Novembre a seminari vam començar la sessió amb la lectura de la Nerea Capitan d'un fragment del Nen del pijama de ratlles.
Seguidament vam fer una activitat que consistia en que cadascú havia de buscar una imatge qualsevol (ja sigui fotografia, quadre, cartell publicitari...) i havia d'explicar que apareixia a la foto, que li feia sentir, que volia expressar l'autor amb ella...

Quan vaig començar a fer aquesta activitat, el primer lloc on vaig voler buscar va ser la web del Flickr, que ens havia recomanat el Jordi Simon anteriorment i em semblava molt bona perquè les fotos tenien una gran qualitat.
Per fer la descripció vaig fer una pluja d'idees del que veia a l'imatge i després vaig ordenar-les de manera que fos adequat i coherent.

Us deixo aquí a continuació la meva imatge amb l'explicació que he fet:
Aquesta imatge és de l'usuari tarekry està extreta de la pàgina web http://www.flickr.com/photos/9062330@N06/569055362/

Només veient-la podem comprovar com explica la simplicitat d'un nadó juntament amb la frescor de l'aigua.
L'objectiu de la imatge és buscar la bellesa d'aquests dos elements.
A la foto apareix una criatura amb l'aigua que li cau des de dalt per tot el cos. Està col·locat en un fons blanc perquè el públic es fixi en el nadó.
Aporta sensacions plaer, frescor, netedat, llibertat, tendresa...

Les formes que es representen són les gotes rodones amb el bebe rodanxó i la transparència de l'aigua amb la puresa de la criatura inexperimentada.

Es pot relacionar la imatge amb la importància de les sensacions durant les primeres etapes dels nens. El nen aprèn a relacionar-se en el món mitjançant les sensacions que rep dels seus sentits.


Moltes gràcies!

dilluns, 7 de novembre del 2011

L'anglès a les aules

Avui, dia 7 de Novembre, a l'hora de Seminari la Laura ens ha llegit un fragment del llibre Junts i prou de l'Anna Gabalda.

Divendres passat, dia 4, vam anar a conèixer a les nostres padrines de 3r curs per les pràctiques. Avui al seminari hem fet una posada en comú sobre la nostra primera experiència amb les padrines, molt bona totes en general, i la Rosa Soler ens ha explicat el programa de les activitats de la SAE de la setmana vinent.

Després la Laia i la Clàudia han fet l'actualitat educativa de la darrera setmana. Com a tema per debat han proposat la següent qüestió: "Penseu realment que el nivell d'anglès millorarà si l'introduïm a altres matèries? Penseu que la universitat juga un paper important a l'hora de formar docents?".
Les conclusions que hem extret a partir d'aquest debat són que l'anglès s'ha de treballar des de ben petit per aprendre'l com el català i el castellà, i no de gran que costa molt més.
La universitat juga un paper importantíssim a l'hora de formar docents, ja que molts estudiants entren a la carrera de magisteri sense tenir cap experiència amb nens i a la universitat t'ensenyen el més important per saber portar a terme una classe amb normalitat.



Moltes gràcies!

diumenge, 6 de novembre del 2011

Els missatges subliminals dels anuncis

A l'última classe de COED, el 4 de Novembre, vam visualitzar una entrevista de Guillermo Orozco titulada Educació en comunicació audivisual.
Podeu trobar-la obrint aquest link: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=24198

Després vam veure anuncis de diversos productes:
-La marca Galerias: és un anunci trencador on apareixen nens i nenes sortint de la classe corrent. Explica com de resistent és la roba i associa la felicitat d'acabar les classes amb la música alegre. Converteix en un fet normal el que els nens s'empentin i empentin al professor al sortir de classes.
-Cotxes Golf: associa el fet de tenir un Golf amb tenir èxit i ser feliç. És en blanc i negre per poder veure les coses més clares. La música és clàssica per mostrar elegància. Diu que tots necessitem alguna cosa en què confiar, dóna el valor d'una persona a un cotxe.
-Colònia Barbie: apareix un nen que abandona el seu gos per quedar-se amb la nena que utilitza la colònia. El missatge subliminal és que pots abandonar al teu amic.
-Oh Brother de Seat: hi ha una família que abandona a la mascota perquè com és massa gran, no hi cap al cotxe. Després es compra un Seat i ja hi caben tots. El missatge és que pots abandonar el que estimes a no ser que et compris un Seat.

Deixo adjunt l'últim anunci d'aquests que he comentat.

La conclusió a la que puc arribar després d'haver vist tots aquests anuncis és que en aquests darrers anys, els publicistes només es preocupen en vendre els productes i els hi és igual inculcar valors incorrectes a la societat. Penso que hauríen de controlar molt més què es diu en els anuncis per poder aconseguir una societat millor.

Moltes gràcies!




El Power-Point

A la darrera classe de GTIC, el dia 3 de Novembre, vam estar parlant sobre els power-points, dels quals ens haviem llegit aquest article anteriorment.
 http://pers.blanquerna.url.edu/jordisimon/doc1302a.pdf

En Jordi Simón ens va ensenyar diversos tipus de presentacions amb diferents finalitats entre les quals hi havia presentar un tema als alumnes, informar als pares, repassar un tema ja estudiat...
De cara als mestres, és recomanable que es preparin un power-point per a les seves classes, sense ensenyar-lo als alumnes.

Hi ha dos tipus de power-point:
  • Tradicionals: Acostumen a tenir molta lletra o molts efectes, cosa que dificulta la fàcil comprenció.
  • Creatius: Els expliquen al document del link del principi. Capten al públic mitjançant imatges o sons, en comptes de lletres. Per tant, al públic els hi queden més clares les idees.


Moltes gràcies!

dilluns, 31 d’octubre del 2011

Com parlar bé en públic

Per la classe de COED del 28 d'Octubre ens vam haver de llegir el llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat. Aquí us deixo un resum del més important dels primers 6 capítols.

Cap 1: La importància de la comunicació oral
Es valora molt saber parlar en públic perquè no s'ensenya.
Sis coses sobre els nervis:
-Efecte melic: L'orador es mira el melic i sap que el públic nota el seu nerviosisme. No sempre és cert.
-És normal estar nerviós. Ho provoca l'adrenalina i fa que el cervell vagi més ràpid.
-Bona preparació és millor garantia: un bon guió per cridar l'atenció i anar més confiat.
-Més autoconfiança. Només se'n apren parlant-hi.
-Trucs: respirar lent, beure aigua, somriure...
-Recursos al quedar-se en blanc: reconèixer-ho, fer preguntes.

Cap 2: Com parlar bé en públic
-Improvització i naturalitat: no llegir
-Guió i memòria. S'ha de tenir coneixement i venir preparat.
-El feedback, la mirada. És la influència de la reacció del públic en el discurs. Mirant als ulls del públic es demostra seguretat. Pot provocar saltar-se una part que s'intueix que no interessarà, explicar anècdotes o acudits...
-Importància de la veu:
  • Volum: anar-lo modificant per cridar l'atenció.
  • Velocitat: no lent perquè avorreix, ni ràpid perquè confon.
  • Vocalització: per entendre-ho fàcilment.
  • Actitud: simpatia.
  • Entonació
  • Gràfics d'entonació
  • Respiració: calen pauses i respiració diafragmàtica (agafar aire i portar-lo a l'estómac).
  • Silenci: per evitar-lo s'utilitza bé, doncs, és a dir...
 Cap 3: El lleguatge oral
-Clar, precís i breu
-Amb exemples, comparacions, anècdotes, citacions, refranys, humor...
-Amb figures retòriques com paradoxes, eufemismes, ironies...
-Amb un domini del català (correcció lingüística, dialectalismes...)

Cap 4: El llenguatge corporal
-Actitud: Començar somrient per donar confiança.
-Posició del cos: Donar imatge de seguretat. Dret, peus separats, braços al costat del cos i posició d'equilibri.
-Gesticulació: Dóna energia, convicció i sinceritat. Ha de ser natural, mostrar les mans i evitar tics.
-Mirada: S'ha de mirar a tothom personalment per captar la seva atenció.
-Conductisme (controlar el cos): Si es modifica una conducta, es pot modificar la causa d'aquella conducta.

Cap 5: Tipus de mitjans audiovisuals
-Informació visual: suport de la paraula i el gest.
-No s'ha d'abusar dels audiovisuals, només són un suport.
-Informació estadística: Hi ha gràfics de barres, lineals i circulars o formatgets.
-Informació no estadística: Els esquemes són fàcils d'entendre.
-Exposicions en power-point: Si s'escolta i es veu, l'efecte serà doble perquè haurà arribat pels dos sentits.

Cap 6: Com preparar un discurs, el guió
El guió d'un discurs és el conjunt d'idees ordenades que es volen transmetre al públic.

Mètode per preparar un guió:
-Aproximació i esquema general: Reflexió sobre el públic, els objectius, les idees principals i els mitjans.
-Recerca d'idees, estructuració i guió definitiu.
-Aprendre a pensar: Parlar en públic és pensar en veu alta.

Tècniques per buscar idees. La creativitat:
S'ha de dominar el tema i a partir d'aquí definir, comparar, contrastar, donar causes i efectes i argumentar. Hi ha tres maneres:
-Documentació i coneixement del tema.
-L'estrella, les 6W (what, who, where, how, when, why)
-El cub: Donar resposta a les 6 cares del cub (descriu-ho, compara-ho, relaciona-ho, analitza-ho, aplica-ho, argumenta-ho).

Tècniques creatives: El discurs ha de cridar l'atenció, ser interessant i sorprenent. El brainstorming o pluja d'idees preten explorar un tema i trobar idees creatives i originals.

Tècniques per estructurar: Quan tenim les idees, les hem d'ordenar en mapes conceptuals o esquemes lineals.

Tècniques per valorar i sintetitzar: Decidir què és el més important i resumir al màxim.

Saber escoltar: Tant les reaccions del públic com saber què li interessa. Un bon comunicador sap escoltar i dir en cada moment el que és més adient.

Ser positius per agradar més a la gent. Mirar com  es diuen les coses.




http://www.libros.universia.es/Libro-COM-PARLAR-BE-EN-PUBLIC/9788496499577/327693


Moltes gràcies!

dijous, 27 d’octubre del 2011

Vídeo y educación

Avui, dia 27 d'Octubre, a la classe de GTIC hem parlat sobre el llibre del qual ens hem llegit un capítol: Vídeo y educación.

Com a més important destacaria la diferència entre els dos hemisferis del cervell:



Hemisferi  esquerra
Hemisferi dret
Controla la part dreta del cos
Controla la part esquerra del cos
Treballa d’una forma més racional
Treballa d’una forma més sensorial
Li correspon el desenvolupament lineal , lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisi i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció).
Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals).
Més sensibilitat pel visual.
Més sensibilitat per l’acústic.
És el dominant, intel·lectual i analitic
És secundari i del repòs
Llegir un text:: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriba informació, continguts, conceptes...
Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.



També hem parlat dels vídeos pels alumnes. Segons Joan Ferrés, l'autor del llibre, hi ha dos tipus de vídeos:
-Els vídeo motivador: no hi ha text, és molt visual i t'aporta sensacions.
-Els vídeo lliçó: hi ha molta informació i no se't queden les coses, a no ser que les apuntis.



Moltes gràcies!

dimecres, 26 d’octubre del 2011

Notes d'educació

Ahir, dimarts 25 d'Octubre, la Marta Arrufat va llegir un text del llibre Contes a la Xina.

Vam portar el treball de revistes educatives, que consistia en un informe, escrit o reportatge de les revistes educatives actuals a Catalunya, com són el Guix o Quadernos de pedagogía. Havia d'incloure un anàlisi del contingut i la forma, i una fitxa tècnica.
Després vam veure un vídeo de TV3 A la carta sobre l'educació a EEUU, Finlàndia i Espanya. El trobo força interessant perquè parla de com Finlàndia és un punt de referència en quant a educació pel seu alt nivell.

A Finlàndia una escola canvia perquè canvien les seves expectatives. Els alumnes són el més important, però ells mateixos saben que s'espera d'ells que vagin a la universitat. Quan arriba un professor nou a l'escola, aquest és avaluat tant pels mestres com pels alumnes.
A EEUU tanquen totes les escoles que no donen bons resultats. Això s'hauria de fer també a Espanya.

A la Computers School de Nova York s'exigeix als nens un nivell més alt del que teòricament els pertoca. Depenent de les notes que treguin els alumnes, podran anar a uns instituts o a uns altres. Per què els estudiants s'esforçin al màxim sempre, els mestres penjen a la web de l'escola els resultats diaris dels estudiants en quant a atenció, comportament...

http://aquevedo.wordpress.com/2008/07/06/modelo-educativo-finlandes

Després parlen sobre estudiants d'Erasmus d'arreu del món, que venen a la Universitat més prestigiosa de Finlàndia.

Els nens començen l'escola als 7 anys i abans d'aquesta edat, tots tenen una plaça assegurada a alguna llar d'infants.
A moltes escoles tenen bons resultats pel fet que es dóna la opció de grups més petits o classes de repàs. Els nens tenen a la mateixa mestra tota la primària, per conèixer a la perfecció als alumnes.A la tarda no hi ha classe i tenen pati durant 15 minuts cada 45 minuts de classe, per aconseguir que els nens estiguin atents durant tota l'estona.
La majoria d'alumnes fan el batxillerat i l'abandonament escolar és inferior al 10%.

El lema de l'educació finesa és que ningú mai es quedi enrere.


Us deixo aquí a continuació el vídeo perquè el pugueu veure tots:
http://www.tv3.cat/videos/3477090/Notes-deducacio


Moltes gràcies!

Imatges amb el Gimp

A la darrera classe de GTIC el 25 d'Octubre vam parlar sobre les imatges i les seves característiques:
-Grandària: quantitat de píxels.
-Pes: el que ocupa la imatge.
-Profunditat de color: nombre màxim de colors que pot tenir una imatge.
-Resolució: relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa la imatge.

Després vam veure en que consistia retocar imatges amb un programa gratuït anomenat Gimp.
Primerament, poso la imatge original:
http://pers.blanquerna.url.edu/jordisimon/firalsbellvis2009.jpg

 Amb aquesta imatge vam fer diverses coses:
-Retallar-la per utilitzar tant sols un troç de la imatge
-Escalar-la: perquè tingui menys cantitat de píxels (650píxels).


-Retocar-la, de manera que no es vegi la capsa dels conductes d'aigua amb un simple Copiar-Pegar. També l'hem clonat per tapar el collaret de la dona que parla.


Us adjunto un vídeo que he trobat on introdueixen el programa del Gimp:
http://www.youtube.com/watch?v=lqgC1YyPcIc

Moltes gràcies!

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Els centres d'educació

Avui, dia 24 d'Octubre, la Marta Bedini ha llegit un fragment d'un llibre de Francesc Torralba, titulat Cent valors per viure, la persona i la seva acció en el món.

La Marta Arrufat i l'Ariana Beltran han fet l'actualitat educativa. Com a tema de debat han proposat parlar sobre quins canvis s'haurien de fer als centres d'educació:
-Que hi hagi criteris de selecció del personal i es busquin persones més dinàmiques i participatives.
-Tenir recursos, adaptació, interès, vocació...
-No dependre de l'espai o el material, sinó de les ganes i la imaginació.
-Ser mestres sense por a equivocar-se, amb capacitat d'adaptar-se i resoldre situacions.

Avui també hem començat a parlar sobre la SAE (Setmana d'Activitats Extraordinàries) que farem al cap de tres setmanes, i ens han assignat les padrines de pràctiques, ja que, un dels dies de la SAE anirem a una escola a acompanyar a una alumna de tercer mentre realitzi les seves pràctiques.

dijous, 20 d’octubre del 2011

Bona música i bones fotos

Avui, dia 20 d'Octubre a la classe de GTIC hem visitat algunes pàgines d'interès on aconseguir fotos de molta qualitat de forma legal. Són recomanables http://www.sxc.hu/ i http://www.flickr.com/

També hem buscat alguna pàgina web interessant on aconsegur música de manera totalment legal. http://www.jamendo.com/es/

A mida que vagi aprenent com funcionen aniré aportant més informació. Moltes gràcies!
http://www.flickr.com/

http://enpanoramica.wordpress.com/jamendo-musica-online-y-libre/

Entrades viquipèdia

A classe de GTIC el dia 20 d'Octubre hem parlat sobre la Viquipèdia (L'enciclopèdia lliure). Ens han explicat que tothom qui es fagi un compte de Viquipèdia pot arreglar qualsevol definició per tal de millorar-la. D'aquesta manera cada cop es perfeccionen més les definicions.
La feina que se'ns ha encarregat a nosaltres consisteix en arreglar o completar una entrada per grups. Ho he fet amb l'Andrea Marco, la Iria Sánchez i la Lena Pallarès sobre els esports d'equip.

Per fer-ho vam crear un compte de Viquipèdia, vam seleccionar una entrada ja existent, concretament sobre Esports d'Equip, i la vam completar. Llavors vam modificar-la, aportant més informació. La biografia en la qual ens vam basar per arreglar aquesta entrada és la següent:
Ariño, J; Benabarre, R. Educació Física. Tercer i quart cursos ESO. Ediciones del Serbal. Barcelona. Projecte Olímpia 4. 2009


Aquest en va ser el resultat:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Esports_d%27equip


http://www.taemsa.com/skin/Programes,bdp,tensofware,farmatic,tgprofesional.aspx
 Espero que us sembli interessant i que si trobeu algun error, m'ho comuniqueu per corregir-ho.


 Us adjunto aquí un vídeo que he trobat amb la introducció a la viquipèdia, explicant el més bàsic d'aquesta: http://www.youtube.com/watch?v=hSQnyGlgNWU

Moltes gràcies!

dimecres, 19 d’octubre del 2011

La descripció

Ahir dia 18 d'Octubre a la classe de COED vam parlar sobre la descripció arrel d'una que haurem de fer a alguna companya de classe.
Primerament, definiré la paraula descripció segons el dossier de la Rosa Soler:
La descripció és un model d'organizació del discurs que pretén representar lingüísticament a persones, animals, objectes, paisatges...

En cap moment de la descripció ens diu que hagi de ser una descripció escrita, però sempre tendim a pensar que és escrita.
Em sembla força interessant el fet que hi hagi descripció de moltes maneres més que en les històries o contes. Per exemple, entre altres, cançons com Com un puny de Raimon o Jennifer dels Catarres:

http://www.youtube.com/watch?v=VUjQ2Arc7XI
http://www.youtube.com/watch?v=FhJR6OO1X8Y

poesia com Si parlo dels teus ulls de Miquel Martí i Pol:
 http://www.slideshare.net/cristofolferrer/si-parlo-dels-teus-ulls

o vídeos com Summercat, anunci d'Estrella Damm, 2009:
http://www.youtube.com/watch?v=tHzvvWaCcpg&feature=fvst

http://blocs.xtec.cat/teresunellengua/2008/01/26/la-descripcio/


Moltes gràcies!

dimarts, 18 d’octubre del 2011

La propia veu

Avui dimarts 18 d'Octubre, hem començat la sessió de seminari parlant sobre el feng shui, un sistema xinès que preten aconseguir una millor vida per la pròpia persona.

Tot seguit, la Alba Bernal ha llegit el seu text, un fragment de la Plaça del Diamant de Mercè Rodoreda.

Hem posat un adjectiu describint la veu de cada una, segons la frase que vam dir ahir. Segons les opinions de les meves companyes, la meva veu és enèrgica, riallera, alegre, tranquil·la, positiva i es pot representar amb el color groc o blau.
Jo penso que la meva veu és potent i enèrgica i acostumo a parlar fort. Generalment, és una veu alegre. Representaria el color groc, blau, salmó, color carn.

Després, ens han ensenyat una imatge d'un nen fent un mal gest, que circula per Internet des de fa uns quants anys. És un nen d'uns 3-4 anys de raça àrida que està veient un partit. Està col·locat al centre de la foto amb el fons borrós. Fa un gest faltant al respecte amb la mà. La sensació que dóna és que està agressiu i rabiós. Porta una samarreta de l'equip que li va gran i l'escut de l'equip pintat a la cara. Té passió per l'esport, fanatisme. Deduim que el pare deu ser agressiu i el nen l'imita. Hi ha falta de valors i de respecte. Totes nosaltres hem coincidit en que ens fa pena veure aquest nen tant petit fent aquest gest.
Aquesta imatge ens ha portat a parlar sobre l'esport: la competitivitat, el sacrifici...
Com que moltes de la classe som o hem estat esportistes, no hem trigat gens en treure la conclusió que l'esport ha de ser fet per divertir-se i superar-se, però mai amb l'objectiu de deixar malament al rival, ni faltar-li al respecte.




Moltes gràcies!



dilluns, 17 d’octubre del 2011

Assignatura pendent

Avui, dia 17 d'Octubre, la Clàudia Amalrich ens ha llegit un text sobre els sentiments d'un llibre titulat Contes per pensar de Jorge Bucay.
Hem après que la paraula PERÒ es pronuncia [pro] i que no podem traduir textos nosaltres mateixos perquè si ho fem traduim literalment i les estructures sintàctiques canvien depenent de l'idioma.

Hem estat parlant del programa de Banda Ampla que fan a TV3, ja que el darrer que han fet es titulava "Assignatura pendent". Les idees principals que hem extret a partir d'aquest vídeo són:
L'assignatura pendent seria l'escola en general de la societat.
El títol atrau perquè espanta. Vol arribar a tot el públic.
Per ser autònom i prendre les teves pròpies decisions necessites tenir coneixements (memoritzar i aprendre les coses, però sobretot entendre-les).
Hi ha molts pares que creuen que a la "Guarderia" només "guarden" els ns i no els hi donen importància.

Hem acabat participant en una mena de debat sobre la memòria al estudiar, el català com a llengua, les llars d'infants i els parvularis...

Com a joc per començar a conèixer-nos millor, hem posat les claus de totes en una bossa per endevinar de qui era cada clau, i així poder-nos anar coneixent.

Finalment, la Rosa Soler ens ha dit la frase "Avui és dilluns i encetem la setmana" perquè cadascuna de nosaltres la digués amb una entonació diferent i demà la comentarem entre totes.


Moltes gràcies!

dissabte, 15 d’octubre del 2011

La llengua formal

Divendres 14 d'Octubre a la classe de COED vam comentar un text titulat Diferències entre oral i escrit que parlava, tal i com diu el títol, sobre els diferents tipus d'oral i escrit que hi ha i les diferències entre aquests. Us en faig un breu resum mitjançant diverses taules:

 Diferències contextuals:

CANAL ORAL
CANAL ESCRIT
Auditiu
Visual
Successivament
Simultàniament
Comunicació espontània
Comunicació elaborada
Immediat
Diferit
Ho escoltem un cop
Duren molt temps
Utilitza molt codis no verbals
Els utilitza poc
Hi ha interacció
No hi ha interacció
El context és important
El context no és important

 Diferències textuals:

CANAL ORAL
CANAL ESCRIT
Tendència a marcar la procedència dialectal
Neutralitzar la procedència
Temes generals
Temes específics
Selecció poc rigorosa de la informació
Selecció molt precisa
Més redundant
Menys redundant
Estructura oberta
Estructura tancada
Pocs estereotips
Molts estereotips
Menys gramatical
Més gramatical
Molts elements paralingüístics
Pocs elements
Força codis no-verbals
Pocs codis no-verbals
Referències exofòriques (context)
Referències endofòriques (text)
Formes pròpies d’usos espontanis
Gairebé no
Solucions poc formals
Solucions formals
Estructures sintàctiques simples
Estructures complexes i desenvolupades
Moltes frases inacabades
Absència d’aquestes
Ordre variable
Ordre estable
El·lipsis freqüents
El·lipsis poc freqüents
Lèxic no marcat
Lèxic marcat
Pocs mots específics
Molts mots específics
Repetició lèxica
Elimina la repetició lèxica amb sinònims
Proformes i hiperònims
Mots equivalents i precisos
Tics lingüístics o mots paràsit
Absència d’aquests
Mots crossa
Tendència a eliminar-los
Freqüent onomatopeies, frases fetes, refranys...
Ús molt escàs



Això mateix ens va portar a parlar sobre els trets característics de la llengua oral formal:
-Els trets contextuals són el caràcter no universal i aprenentatge escolar, el fet que és produïda a temps real i amb un context compartit.
-Els trets textuals són que és formal i monologada, informativa, planificada, repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals.
-Els trets lingüístics són el paper fonamental del to de veu, el ritme..., l'ocurrènia d'elements díctics (referents a l'espai i el temps), interrogacions, exclamacions, interjecions (per mantenir l'atenció)..., i la vocalització.


Moltes gràcies!



http://fondosdibujosanimados.com.es/wallpaper/Hablar/